opdateret 26. juni 1999

Dansk Radiologisk Selskab

Lovgivning:


At-anvisning 4.3.1.1, maj 1997 Lægelig kontrol med arbejde med ioniserende stråling

ANV nr 3201 af 01/05/1997

 

Indledning

Denne anvisning indeholder bestemmelser om, hvordan arbejdsgivere og læger skal forholde sig i forbindelse med den lægelige kontrol, der skal ved arbejde med ioniserende stråling. Arbejde med ioniserende stråling er omfattet af bl.a. følgende regler:

- Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 206 af 23. marts 1990 om lægelig kontrol med arbejde med ioniserende stråling.

- Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1165 af 16. december 1992 om arbejdsmedicinske undersøgelser efter lov om arbejdsmiljø.

- Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 838 af 10. december 1986 om dosisgrænser for ioniserende stråling.

- Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 821 af 7. december 1990 om dosisovervågning af arbejdstagere m.v., der udsættes for ioniserende stråling.

- Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 663 af 12. juli 1994 om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land.

Arbejdstilsynet administrere arbejdsmiljøområdet i bred forstand og bestemmelserne om den lægelige kontrol med arbejde med ioniserende stråling.

Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Strålehygijene (SIS), administrerer speciallovgivningen om ioniserende stråling. SIS varetager tilsynet med ioniserende stråling på arbejdspladserne og afgør, hvem der skal bære dosimetre til måling af stråledoser.

Typer af stråleudsættelse

Ekstern stråling: Stråling kommer udefra, dvs. uden for personen. Den eksterne stråling angives i enheder mSv (milisievert).

Intern stråling: Strålekilden er inde i personen, fx ved indånding eller efter indtag gennem munden. Den interne stråling angives ved indtaget af radioaktivitet, udtryk i Bq (becquerel). ALI-værdien (Annual Limit of Intake) er grænsen for årligt indtag.

Typer af stråleskader

Den internationale Kommission for Strålebeskyttelse (ICRP) har i 1990 samlet den eksisterende viden om stråleskader. Den viden, man bygger på, stammer dels fra undersøgelser af kræftsygdomme hos de overlevende fra atombombesprængningerne over Japan i 1945, dels fra undersøgelser af patienter, der har modtaget strålebehandling i forbindelse med sygdomme.

Akutte skader: Nedsat eller mangende funktion af organ eller væv som følge af stor stråledosis. Det kan være forbrænding af huden, grå stær i øjet m.v.

Denne form for skader kaldes for »deterministisk«. Det betyder, at skaden sker, når en bestemt stråledosis overskrides. Det vil sige, at denne type skader ikke forventes at forekomme, hvis man holder sig under de fastsatte dosisgrænser.

Senskader: Kræftsygdomme og arvelige sygdomme, som kan opstå 5-50 år efter udsættelse for stråling.

Denne form for skader, som kaldes »stokastisk« (tilfældigt fordelt i en gruppe bestrålede), kan opstå, uden at der kan påvises en sikker nedre grænse for stråledosis. Risikoen for at udvikle en dødelig kræftsygdom er af ICRP angivet til 4 kræfttilfælde pr. 100.000 personer pr. m-Sv*).

Recommendations of the International Commission on Radiological Protection, Annals of the ICRP, volume 21, no. 1-3, 1991.

1. Område

Anvisningen gør rede for lægeundersøgelser og helbredskontrol, der skal foretages i forbindelse med ethvert arbejde med ioniserende stråling, der under normale forhold kan udsætte personen for ioniserende stråling i doser, der overstiger 15 mSv pr. år. Dette gælder både for ansatte, arbejdsgivere og selvstændige.

Anvisningen tager udgangspunkt i ansættelsesforhold.

2. Arbejdsgiveren

2.1 Lægeundersøgelse ved ansættelsen

Arbejdsgiveren skal sørge for, at nyansatte bliver undersøgt af en læge, så vidt muligt inden arbejdet påbegyndes og senest en uge efter dette tidspunkt, hvis den ansatte skal udføre arbejde, som under normale forhold kan udsætte vedkommende for ioniserende stråling i doser, der overstiger 15 m-Sv pr. år.

Arbejdstilsynet har mulighed for i konkrete tilfælde at forlænge denne frist. Det er praksis, at midlertidigt arbejde på højst 4 måneder ikke kræver lægeundersøgelse ved ansættelsen; dette gælder dog kun under forudsætning af, at den pågældende ikke inden for det sidste år har været beskæftiget med arbejde, hvor der efter SIS' regler skal bæres dosimeter.

Der gælder særlige regler for de såkaldt eksterne arbejdstagere, dvs.

- arbejdstagere, der arbejder for en arbejdsgiver, der påtager sig arbejde for en anden arbejdsgiver, og

- dette arbejde indebærer risiko for, at disse arbejdstagere vil kunne modtage stråledoser, der overstiger 15 mSv pr. år, og

- arbejdet skal udføres i et EU-land, og

- den ansattes arabejdsgiver ikke er den ansvarlige leder for det pågældende stråleområde.

For disse arbejdstagere gælder, at de først må påbegynde en ny arbejdsopgave, når SIS har udstedt et »strålepas« med baggrund i bl.a. en lægeundersøgelse. Arbejdsgiveren for den eksterne arbejdstager er forpligtet til at sørge for, at lægeundersøgelse bliver foretaget, og at oplysningerne gives til SIS, således at SIS kan udstede et »strålepas«, inden arbejdet påbegyndes. Arbejdsgiveren på det arbejdssted, hvor opgaven med risiko for ioniserende stråling skal løses, skal kontrollere, at gyldigt »strålepas« er til stede, inden arbejdet begyndes.

Som retningslinie for hvornår lægeundersøgelse er nødvendig, henvises til bilag 1, udarbejdet af SIS. I tvivlstilfælde er det Arbejdstilsynet, der træffer afgørelsen efter samråd med SIS.

Undersøgelsen foretages af den ansattes egen læge eller den læge, der er knyttet til virksomheden, jf. punkt 2.4. Arbejdsgiveren får ikke resultatet af undersøgelsen, men en meddelelse fra Arbejdstilsynet om, hvorvidt arbejdet kan påbegyndes.

2.2 Helbredskontrol

Arbejdsgiveren skal sørge for, at de ansatte gennemgår en rutinemæssig kontrol af helbredstilstanden, hvis arbejdet under normale forhold kan udsætte dem for ioniserende stråling i doser, der overstiger 15 mSv pr. år. Det skal derigennem vurderes, om de ansatte fortsat er egnet til at udføre det pågældende arbejde. Det skal ske mindst en gang om året og oftere, hvis bestrålingsforholdene eller helbredstilstanden kræver det.

Kontrol og vurdering foretages af lægen, der er knyttet til virksomheden, jf. punkt 2.4. Hvis lægen anser det for nødvendigt, skal helbredsvurderingen suppleres med yderligere undersøgelser. Tvivlsspørgsmål om undersøgelsernes omfang afgøres af Arbejdstilsynet.

Arbejdsgiveren får ikke resultatet af helbredskontrollen, men Arbejdstilsynet modtager en erklæring fra lægen herom og underretter på denne baggrund arbejdsgiveren om, hvorvidt den pågældende fortsat kan udføre sit arbejde, og om der eventuelt er behov for foranstaltninger, herunder om ændringer i den enkeltes arbejde med ioniserende stråling.

2.3 Uheld eller mistanke herom

Sker der et uheld, hvor personer bliver udsat for ioniserende stråling i mere end det tilladelige omfang efter SIS's regler, eller er der mistanke herom, skal arbejdsgiveren omgående træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Arbejdsgiveren skal desuden straks foretage underretning, jf. punkt 2.3.1, og lægen skal foretage de fornødne undersøgelser, jf. punkt 3.3.2.

Disse forholdsregler gælder i alle tilfælde af uheld eller mistanke herom, også i arbejdssituationer, der ikke er omfattet af den lægelige kontrol, jf. afsnit 2.1 og 2.2.

Personer, der arbejder med ioniserende stråling, men som ikke er omfattet af et ansættelsesforhold, har selv pligt til at underrette om uheldet eller mistanken herom og til at få foretaget de nævnte tekniske og lægelige undersøgelser og foranstaltninger.

2.3.1 Arbejdsgiveren skal straks underrette

- virksomhedens sikkerhedsorganisation eller repræsentanter for de ansatte, hvis virksomheden ikke har pligt til at oprette sikkerhedsorganisation. Uheldet skal analyseres, og foranstaltninger træffes, således at fremtidige lignende uheld kan forhindres.

- lægen, der er knyttet til virksomheden, eller Arbejdstilsynets arbejdslæge, hvis der ikke skal være en læge knyttet til virksomheden

- Arbejdstilsynet, den lokale tilsynskreds

- Sundhedsstyrelsen, SIS

Relevante adresser og telefonnumre fremgår af bilag 2.

2.3.2 Arbejdsgiveren skal så hurtigt som muligt sørge for, at der kan foretages lægelig undersøgelse, og i disse situationer kan Arbejdstilsynet i samarbejde med SIS kræve, at undersøgelsen foretages af læger, der har spcialviden om akutte stråleskader, fx læger, ansat på radiumstationerne eller lignende. Se afsnit 3.3.

Lægen, som ikke må underrette arbejdsgiveren om resultaterne, sender en erklæring om undersøgelsen til Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet afgør i samarbejde med SIS, hvornår arbejdet må genoptages og underretter arbejdsgiveren herom, og om, hvorvidt der er behov for foranstaltninger for at styrke sikkerheden.

2.4 Tilknyttet læge

Arbejdsgiveren skal sørge for at knytte en sagkyndig læge til virksomheden, hvis der arbejdes under forhold, som normalt kan udsætte de ansatte for ioniserende stråling i doser, der overstiger 15 mSv pr. år. Den pågældende læge skal have viden om ioniserende stråling og om de sundhedsskader, der kan opstå ved arbejde med ioniserende stråling. Lægen må ikke være beskæftiget inden for det område, hvor der sker udsættelse for ioniserende stråling.

2.5 Oplysninger

Arbejdsgiveren skal forsyne lægen med alle nødvendige oplysninger.

2.6 Udgifter

Arbejdsgiveren afholder udgifterne til lægeundersøgelser, helbredskontrol og de yderligere undersøgelser, der kan være forbundet hermed.

Arbejdsgiveren skal desuden sørge for, at undersøgelser m.v. normalt kan foregå i arbejdstiden og uden tab af indtægt for de ansatte.

3. Lægen

3.1 Lægeundersøgelse ved ansættelsen

Formålet med lægeundersøgelsen er at sikre, at personen fysisk og psykisk er egnet til at arbejde med ioniserende stråling. Oplysninger om stråledosis (resultat af dosimetri) kan indhentes hos SIS. Undersøgelsen skal munde ud i lægens vurdering af, om personen kan arbejde forsvarligt med ioniserende stråling både af hensyn til personen selv og til andre.

Lægen benytter attesten, bilag 3, ved undersøgelsen. Attestens punkt 1 og 2 udfyldes af arbejdsgiveren og den ansatte før undersøgelsen. Punkt 2 skal skrives under hos lægen.

Lægen får alle nødvendige oplysninger af arbejdsgiveren.

Lægen giver den undersøgte besked om undersøgelsens resultat og sender attesten til Arbejdstilsynet. Lægen må ikke give den pågældendes arbejdsgiver resultatet af undersøgelsen.

3.2 Helbredskontrol

Formålet med helbredskontrollen er at vurdere, om de pågældende personer fortsat er fysisk og psykisk egnet til at arbejde med ioniserende stråling.

Helbredskontrollen skal ske mindst 1 gang om året. Hvis helbredstilstanden eller bestrålingsforholdene kræver det, skal vurderingen foretages oftere.

Der er ingen formkrav til denne vurdering. Lægen bedømmer behovet for og metoden til at indhente de nødvendige oplysninger. Det kan være den enkeltes dosimetriresultat, oplysninger om helbredstilstand, årsag til sygefravær m.v.

Lægen giver de pågældende besked om resultat af vurderingen og sender en erklæring herom til Arbejdstilsynet. Lægen må ikke give arbejdsgiveren resultatet af vurderingen.

Herudover er det den tilknyttede læges opgave at holde sig underrettet om det arbejde, der foregår på virksomheden, og de dermed forbundne sundhedsmæssige problemer.

3.3 Uheld eller mistanke herom

3.3.1 Lægen skal så hurtigt som muligt foretage undersøgelse af de personer, der har været ude for uheld eller mistanke om uheld, efter at arbejdsgiveren har givet lægen besked om uheldet eller mistanken herom.

3.3.2 Formålet med undersøgelsen er for det første at vurdere, om personen er blevet udsat for stråling. For det andet skal det vurderes, om personen har pådraget sig en stråleskade.

I undersøgelserne kan for eksempel indgå blod- og urinprøver, for at kunne bestemme den modtagne stråledosis, og undersøgelse af øjnene ved udsættelse for tunge partikler. Undersøgelserne kan for eksempel indgå blod- og urinprøver, for at kunne bestemme den modtagne stråledosis, og undersøgelse af øjnene ved udsættelse for tunge partikler. Undersøgelserne kan suppleres med efterfølgende kontrol, hvis lægen anser det for nødvendigt. I disse situationer vil Arbejdstilsynet i samarbejde med SIS normalt kræve, at undersøgelsen suppleres med undersøgelser foretaget af læger, der har specialviden om akutte stråleskader, fx læger ansat på radiumstationer eller lignende.

Der er ingen formkrav til erklæringen.

Lægen giver den undersøgte besked om resultatet af undersøgelsen og sender erklæring til Arbejdstilsynet. Lægen må ikke give arbejdsgiveren resultaterne.

Det er Arbejdstilsynet, der i samarbejde med SIS afgør, hvornår arbejdet må genoptages.

3.4 Opbevaring af lægelige oplysninger

De lægelige oplysninger skal opbevares i 30 år, efter at den pågældende er ophørt med arbejde, der medfører udsættelse for ioniserende stråling.

Jens Andersen

Bilag 1

Vurdering af behov for lægekontrol

Ved bedømmelse af om der skal foretages lægelig kontrol, dvs. lægeundersøgelse ved ansættelsen og helbredskontrol, med arbejde med ioniserende stråling, kan følgende vejledning fastsat af Statens Institut for Strålehygiejne bruges:

Lægelig kontrol

Radioaktive kilder:

- Industriel gammaradiografi uden for lukkede rum.

- Arbejde med åbne radioaktive kilder i aktivitetsmængder svarende til type A eller B isotoplaboratorium, jf. tabel 1 i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 485 af 18. november 1985 om anvendelse af åbne radioaktive kilder på sygehuse, laboratorier m.v.

Klargøring, indoperation, rensning m.v. af kilder til manuel intakavitær, interstitiel terapi og lignende.

Røntgenapparater m.v.:

- Industrielle røntgenapparater uden for lukkede rum.

Nukleare anlæg:

- De nærmere kriterier for lægeundersøgelser fastlægges i samarbejde med SIS.

Ingen lægelig kontrol

Radioaktive kilder:

- Industriel gammaradiografi i lukkede rum.

- Arbejde med åbne radioaktive kilder i aktivitetsmængder svarende til type C isotoplaboratorium, jf. tabel 1 i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 485 af 18. november 1985 om anvendelse af åbne radioaktive kilder på sygehuse, laboratorier m.v.

- Bestrålingsanlæg til sterilisation.

- Lukkede radioaktive kilder i afskærmede opstillinger (proceskontroludstyr, måleudstyr, røgdetektorer, forbrugerartikler m.v.).

- Statiske eliminatorer.

- Radioaktive kilder til undervisningsbrug.

- Transport af radioaktive stoffer.

- Radioaktive kilder til kontrol af måleinstrumenter.

Røntgenapparater m.v.:

- Industrielle røntgenapparater i lukkede rum.

- Medicinske røntgendiagnostikanlæg.

- Dentalrøntgenanlæg.

- Veterinære røntgendiagnostikanlæg.

- Medicinske røntgenterapianlæg (herunder buckyanlæg).

- Acceleratorer til stråleterapi.

- Røntgenanalyseanlæg.

- Røntgenskabe.

- Røntgenapparater til undervisningsbrug.

- Acceleratorer til sterilisation og anden industriel eller forskningsmæssig anvendelse.

Apparater, der udsender røntgenstråling som et uønsket biprodukt.

Bilag 2

Direktoratet

for Arbejdstilsynet

Landskronagade 33

2100 København Ø

Telefon: 39 15 20 00

Telefax: 39 15 25 60

Kreds Københavns og

Frederiksberg kommuner

Svanevej 12

2400 København NV

Telefon: 31 81 55 55

Telefax: 35 82 35 15

Kreds Københavns amt

Fabriksparken 33

Postboks 1387

2600 Glostrup

Telefon: 43 45 08 66

Telefax: 43 45 03 87

Kreds Frederiksborg amt

Roskildevej 10 B(1)

3400 Hillerød

Telefon: 42 26 03 08

Telefax: 48 24 08 25

Kreds Roskilde og

Bornholms amter

Holbækvej 106 B

400 Roskilde

Telefon: 46 35 02 36

Telefax: 46 32 23 36

Bornholms afdeling

Almindingsvej 10

3700 Rønne

Telefon: 56 95 25 79

Telefax: 56 95 09 50

Kreds Vestsjællands amt

Kastanievej 10

4200 Slagelse

Telefon: 53 53 12 07

Telefax: 58 50 12 77

Kreds Storstrøms amt

Viborgvej 4

4800 Nykøbing Falster

Telefon: 54 88 01 00

Telefax: 54 88 01 99

Kreds Fyns amt

Dannebrogsgade 1

5000 Odense C

Telefon: 66 11 84 36

Telefax: 65 91 94 24

Kreds Sønderjyllands amt

Peberlyk 3

Postboks 219

6200 Aabenraa

Telefon: 74 62 64 00

Telefax: 74 62 82 85

Kreds Ribe amt

Nørregade 22

Postboks 304

6701 Esbjerg

Telefon: 75 12 99 33

Telefax: 75 12 62 63

Kreds Vejle amt

Hjulmagervej 8

Postboks 39

7100 Vejle

Telefon: 75 85 97 77

Telefax: 75 85 70 99

Kreds Ringkøbing amt

Overgade 21

Postboks 9

7400 Herning

Telefon: 97 22 23 44

Telefax: 97 22 47 26

Kreds Århus amta

Klamsagervej 27-29

8230 Åbyhøj

Telefon: 86 25 11 66

Telefax: 86 25 31 72

Kreds Viborg amt

Søndergade 16 A

Postboks 71

7800 Skive

Telefon: 97 52 62 22

Telefax: 97 52 62 50

Kreds Nordjyllands amt

Hobrovej 461

Postboks 7130

9200 Aalborg SV

Telefon: 98 18 47 00

Telefax: 98 18 01 10

Kreds Grønland

Postboks 202

3900 Nuuk

Telefon: 00 299 2 15 92

Telefax: 00 299 2 53 92

Arbejdsmiljøinstituttet

Lersø Parkalle 105

2100 København Ø

Telefon: 39 29 97 11

Telefax: 39 27 01 07

Sundhedsstyrelsen

Statens Institut for Strålehygiejne

Frederikssundsvej 378

2700 Brønshøj

Telefon:

Kl. 10-15: 44 88 91 19

Døgnvagt: 44 94 37 73.

Telefax: 44 53 27 73.

Bilag 3

Arbejdstilsynet

Lægeattest

Undersøgelse af personer i henhold til Arbejdsministeriets bekendtgørelse af 23. marts 1990 om lægelig kontrol med arbejde med ioniserende stråling.

Undersøgelsen skal finde sted senest 1 uge efter ansættelsen (for midlertidigt ansatte dog normalt senest 4 måneder efter ansættelsen).

1. Udfyldes af arbejdsgiveren

 
 --------------------------------------------------------------------  
  A. Den beskæftigedes Fulde navn   Evt. pigenavn   Fødselsdag og -år  
                       Adresse                      Ansættelsesdato  
 --------------------------------------------------------------------  
  B. Virksomhedens     Navn  
                       Adresse                      Telefonnummer  
                       Art                          Dansk Branche-  
                                                    kode 39  
 --------------------------------------------------------------------  
  C. Den tilsynskreds, Navn  
    hvorunder virk-    Adresse                      Telefonnumer  
    somheden hører  
 --------------------------------------------------------------------  
  D. Virksomhedens     Navn  
    tilknyttede læge,  Adresse                      Telefonnummer  
    der foretager  
    lægelig kontrol  
    af de personer,  
    der beskæftiges  
    ved arbejde med  
    ioniserende stråling  
 --------------------------------------------------------------------  
  E. Ved hvilket ar-   Røntgen  
    bejde finder       Radioaktive stoffer  
    beskæftigelsen     Protoner, neutroner eller tungere partikler  
    sted               Andet (arten angives)  
 --------------------------------------------------------------------  
 ------------------------        ---------- -------------------------  
      Sted og dato                   Arbejdsgiverens underskrift  
  2. Udfyldes og underskrives af den beskæftigede  
 --------------------------------------------------------------------  
  Den beskæftigedes    Fulde navn   Evt. pigenavn   Cpr. nr.  
                       Adresse                      Ansættelsesdato  
 --------------------------------------------------------------------  
  Nuværende virksomhed Navn  
                       Adresse                      Telefonnummer  
 --------------------------------------------------------------------  
  Alle tidligere       Navn                         Tidsrum for  
 beskæftigelser                                     beskæftigelsen  
 ved arbejde           Adresse  
 med ioniserende       Navn                         Tidsrum for  
 stråling, specielt                                 beskæftigelsen  
 inden for de sid-     Adresse  
 ste 5 år              Navn                         Tidsrum for  
                                                    beskæftigelsen  
                       Adresse  
                       Navn                         Tidsrum for  
                                                    beskæftigelsen  
                       Adresse  
 --------------------------------------------------------------------  
  Resultat                                          Oplysning kan fås  
 dosimetri inden                                    hos SIS, Frede-  
 for de sidste                                      rikssundsvej 37,  
 24 måneder                                         2700 Brønshøj,  
                                                    ved skriftlig  
                                                    henvendelse med  
                                                    oplysning om  
                                                    navn og cpr.nr.  
 --------------------------------------------------------------------  
  A. Lider eller       Spørgsmålene skal besvares udførligt.  
 har De lidt af:       I bekræftende fald skal angives sygdommens  
                       navn, tidspunktet for dens begyndelse,  
                       varighed og mulige følger.  
                       I benægtende fald sættes x ved nej.  
 --------------------------------------------------------------------  
 a Øjensygdomme        Ja           g. Nyresygdomme                Ja  
   spec. med nedsat    Nej             (nyrebetændelse, æggehvide Nej  
   synsstyrke eller                    el. blod i urinen, nyresten  
   farveblindhed                       nyrekolik el. andre nyre-  
                                       el. blæresygdomme)  
 --------------------------------------------------------------------  
 b Ørelidelser         Ja           h. Lidelser i led, knogler     Ja  
   spec. med smerter,  nej             el. rygsøjle, iskias       nej  
   øreflod eller                       lændehold  
   tunghørhed  
 --------------------------------------------------------------------  
 c. Hjertesygdomme     Ja           i. Nervesygdomme               Ja  
    (fx medfødt        Nej             (svimmelhed, vedvarende    Nej  
    giftfeber)                         el. hyppigt tilbagevendene  
 d. Lungesygdomme      Ja              hovedpine, blodtryks-  
    (lungebetæn-       Nej             forhøjelse, besvimelser  
    delse, tuber-                      kramper, lammelser, nerve-  
    kulose, kronisk                    el. sindssygdom)  
    bronchitis, astma,  
    lungehinde-  
    betændelse)  
 --------------------------------------------------------------------  
 e. Hudsygdomme        Ja           j. Svulster                    Ja  
             
    (nældefeber,       Nej                                        Nej  
    eksem)  
 --------------------------------------------------------------------  
 f. Sukkersyge eller   Ja           k. Har De været udsat for      Ja  
    sukker i urinen    nej             alvorlige ulykkestilfælde? Nej  
 --------------------------------------------------------------------  
  B Har De ligget på   Ja  Sygehuset navn   Tidspunkt for indlæggelse  
   sygehus e.l.?       Nej  
 --------------------------------------------------------------------  
 -------    -----------------    ------------------------------------  
                  Dato              Den beskæftigedes underskrift  
                                        givet i lægens påsyn:  

3. Lægens undersøgelse og erklæring

Lægeerklæringens formål er at give myndighederne oplysning om, hvorvidt den undersøgte fysisk og psykisk er egnet til at arbejde med ioniserende stråling. Den endelige vurdering, herunder vurdering af tidligere modtaget stråledosis, foretages af myndighederne.

Erklæring angår følgende forhold:

1. Synsorientering.

2. Hørelse.

3. Ekstremiteter (defekter og misdannelser, nedsat ledbevægelighed, kraft eller herredømme).

4. Bevidsthed (tilstedeværelse af sygdomme m.v., der kan medføre pludselig bevidsthedssvækkelse eller bevidstløshed).

Lægeerklæringens spørgsmål er nummereret svarende hertil.

Undertegnede læge har i dag undersøgt forannævnte, der er/ikke er mig bekendt.

 
 --------------------------------------------------------------------  
          Synsstyrken     Uden korrektion     Med sædvanligt benyttet  
                            (skal altid          afstandskorrektion)  
                             udfyldes)  
 --------------------------------------------------------------------  
  1.1    på højre øje  
         på venstre øje  
 --------------------------------------------------------------------  

Hvert øje prøves for sig. Synsstyrken angives enten som en brøk, hvis tæller er afstanden i meter mellem undersøgte og synstavlen, og hvis nævner er tallet på linien med de mindste bogstaver, som i sin helhed læses af undersøgte, eller som decimalbrøk.

4. Foreligger der hos undersøgte:

 
 --------------------------------------------------------------------  
  1.2 Synsfeltsindskrænkning    Lægen stiller sig over for undersøgte  
                                og prøver med små fingerbevægelser,  
                                om undersøgtes synsfelt svarer til  
                                hans eget. Undersøgte skal kunne  
                                angive, om fingeren bevæges eller  
                                holdes stille. Grænserne i lodret og  
                                vandret retning samt nedadtil  
                                tillige i skrå stilling. Lægen må  
                                være opmærksom på, at undersøgte  
                                holder fiksationen.  
 --------------------------------------------------------------------  
  1.3 Sådanne bevægelsesindskrænkninger i ryg og hals, at orientering  
      bagud ikke kan finde sted?  
 --------------------------------------------------------------------  
  2.  Nedsat hørelse?           Undersøgte placeres med ryggen mod  
                                væggen i 4 meters afstand: begge  
                                ører prøves samtidig uden brug af  
                                høreapparat. Spørgsmål besvares  
                                bekræftende, hvis almindelig  
                                talestemme ikke kan forstås.  
 --------------------------------------------------------------------  
  3.1 Ekstremitetsdefekter eller misdannelser?  
 --------------------------------------------------------------------  
  3.2 Totalt ubevægelige led?  
 --------------------------------------------------------------------  
  3.3 Led med nedsat bevægelighed?  
 --------------------------------------------------------------------  
  3.4 Nedsat kraft i ekstremiteterne?  
 --------------------------------------------------------------------  
  3.5 Nedsat herredømme over ekstremiteterne?  
 --------------------------------------------------------------------  
  4.1 Sukkersyge?  
 --------------------------------------------------------------------  
  4.2 Epilepsi?                 Spørgsmålet besvares bekræftende ved  
                                grand mal (kramper med bevidstheds-  
                                tab), ved petit mal (absencer) og ved  
                                andre epileptiske manifestationer.  
 --------------------------------------------------------------------  
  4.3 Bevidsthedstab, som       Spørgsmålet besvares bekræftende,  
     ikke er omfattet af        hvis undersøgte har haft anfald af  
     4.1 eller 4.2?             bevidsthedstab inden for  
                                de sidste 5 år  
 --------------------------------------------------------------------  
  4.4 Svimmelhed?               Spørgsmålet besvares bekræftende,  
                                hvis undersøgte har haft anfald af  
                                svimmelhed inden for de sidste 5 år.  
 --------------------------------------------------------------------  
  4.5 Hjertesygdomme, som har medført eller kan medføre  
      akut insufficiens?  
 --------------------------------------------------------------------  
  5.1 Tegn på åndssvaghed?      Spørgsmålet besvares bekræftende,  
                                såfremt ansøgeren umiddelbart  
                                virker åndssvag.  
 --------------------------------------------------------------------  
  5.2 Tegn på sindssygdom?      Spørgsmålet besvares, såfremt  
                                ansøgeren umiddelbart viker sindssyg.  
 --------------------------------------------------------------------  
  6  I øvrigt sygdomme, legemlige forhold og/eller  
     aldersfænomener, som skønnes af betydning for evnen til at  
     arbejde med isoniserende stråling.  
 --------------------------------------------------------------------  
 ------------------------------------------  
 1.2            Nej          Ja se * side 4  
                                   pkt. 1.2  
 ------------------------------------------  
 1.3  
 ------------------------------------------  
 2.                                pkt.2  
 ------------------------------------------  
 3.1                               pkt. 3.1  
 ------------------------------------------  
 3.2                               pkt. 3.2  
 ------------------------------------------  
 3.3                               pkt. 3.3  
 ------------------------------------------  
 3.4                               pkt. 3.4  
 ------------------------------------------  
 3.5                               pkt. 3.5  
 ------------------------------------------  
 4.1                               pkt. 4.1  
 ------------------------------------------  
 4.2                               pkt. 4.2  
 ------------------------------------------  
 4.3                               pkt. 4.3  
 ------------------------------------------  
 4.4                               pkt. 4.4  
 ------------------------------------------  
 4.5                               pkt. 4.5  
 ------------------------------------------  
 5.1                               pkt. 5.1  
 ------------------------------------------  
 5.2                               pkt. 5.2  
 ------------------------------------------  
 6                                 pkt. 6  
 ------------------------------------------  

* Hvis et eller flere af spørgsmålene i undersøgelsen besvares bekræftende eller hvis den undersøgtes besvarelse eller forhold, som lægen måtte være bekendt med, begrunder det, gives supplerende oplysning om:

1.2 hvorvidt synsfeltindskrænkningen er en- eller dobbeltsidig. Er den dobbeltsidig, ønskes der oplysning om resultatet af en penmetrisk synsfeltbestemmelse, sædvanligvis foretaget af speciallæge,

2. hvorvidt høreprøven (i 4 meters afstand) kan bestås med sædvanligt benyttet høreapparat,

3.1 1) defektens (misdannelsens) art og lokalisation (nøjagtig angivelse ved amputation),

 
       2) tidspunktet for dens opståen.  
  3.2  1) hvilket led,  
       2) i hvilken stilling leddet er fikseret.  
  3.3  1) hvilket led,  
       2) bevægelighedens omfang,  
       3) Hvis der er nedsat bevægelighed i noget led på benene, om  
    undersøgte kan sidde naturligt på et 30 cm højt sæde.  
  3.4  1) diagnosen,  
       2) hvorvidt undersøgte med bøjet arm kan fatte og i 10 sekunder  
    fastholde en lodret holdt, 3 cm tyk, glat rund stof, hvori er  
    ophængt en vægt på 15 kg.  
  3.5  1) diagnosen,  
       2) arten og omfanget af det nedsatte herredømme over  
    ekstremiteterne, samt om dette skønnes at være til hinder for, at  
    undersøgte arbejder med ioniserende stråling,  
       3) hvorvidt den undersøgte kan stå i 10 sekunder med samlede  
    fødder og lukkede øjne.  
  4.1  1) hvor sygdommen er diagnosticeret,  
       2) hvorvidt der gives insulin,  
       3) hvorvidt der gives peroralt antidiabeticum,  
       4) hvorvidt der har været hypoglykæmiske tilfælde  
    (insulintilfælde) inden for de sidste to år og  
       5) i bekræftende fald: hvor hyppigt og hvornår sidst.  
  4.2  1) hvornår lidelsen er diagnosticeret,  
       2) hvor hyppigt lidelsen har manifeseret sig inden for de  
    sidste to år,  
       3) hvornår lidelsen senest har manifesteret sig,  
       4) hvorvidt undersøgte behandles medikamentelt.  
  4.3  1) omstændighederne og hyppigheden samt om muligt diagnosen,  
       2) hvornår det seneste anfald fandt sted.  
  4.4  1) omstændighederne og hyppigheden samt om muligt diagnosen,  
       2) hvornår det seneste anfald fandt sted.  
  4.5  1) diagnosen,  
       2) hvorvidt der findes insufficienssymptomer,  
       3) i bekræftende fald hvilke,  
       4) blodtrykkets højde,  
       5) tidspunktet for eventuel coronarocclusion.  
  5.1     hvilke tegn der foreligger.  
  5.2  1) sygehistorien (kortfattet fremstillet),  
       2) undersøgtes nuværende tilstand,  
       3) såfremt pågældende har været indlagt på psykiatrisk afdeling  
    - hvor og hvornår senest.  
  6.      hvilke sygdomme, legemlige forhold og/eller aldersfænomener,  
    og eventuelt hvilken betydning der tillægges dem for evnen til at  
    arbejde med ioniserende stråling.  
 --------------------------------------------------------------------  

Supplerende oplysninger:

--------------------------------------------------------------------

På grundlag af ovenstående undersøgelse(r) (og i givet fald vedlagte øjenlægeattest) erklærer jeg:

A. at da intet abnormt er påvist, er den undersøgte efter mit skøn anvendelig til det ovenfor anførte arbejde.

 
 --------------------------------------------------------------------  
 B. at selv om der er  påvist         , er den undersøgte efter mit  
                                        skøn anvendelig til det  
                                        ovenfor anførte arbejde  
 --------------------------------------------------------------------  
    efter korrektion af:                eller påbud om  
 --------------------------------------------------------------------  
 C. at da der er påvist               , er erhvervsdueligheden ind-  
                                        skrænket således, at  
                                        undersøgte efter mit skøn  
 --------------------------------------------------------------------  
    1. midlertidigt ikke bør beskæftiges ved det  
       ovenfor anførte arbejde.  
    2. ikke bør beskæftiges ved det ovenfor anførte arbejde.  
 --------------------------------------------------------------------  
 D. at der er påvist                  , men at jeg ud fra mit kendskab  
                                        til pågældende lidelse og  
 --------------------------------------------------------------------  
    til de krav, som arbejdet stiller, ikke mener at kunne tage stil-  
    ling til pågældendes anvendelighed ved den påtænkte beskæftigelse  
 --------------------------------------------------------------------  
 Lægen skal, senest dagen efter at under-         Stempel (eller navn  
 søgelsen er afsluttet, sende attesten i under-      og bopæl med  
 skrevet stand i lukket konvolut direkte til         blokbogstaver)  
 den af arbejdsgiveren angivne tilsynskreds.     -------------------  
                                           --------------------------  
                                                   Sted og dato  
                                           --------------------------  
                                                Lægens underskrift  
 --------------------------------------------------------------------  

Arbejdstilsynets notater:

--------------------------------------------------------------------


  Finn Mathiesen, Webmaster DRS